Petreasa, tărâm de basm

Revenim alături de Club Montan Apuseni într-o altă excursie reușită. De data aceasta într-un tărâm de basm, Poiana Horea – Petreasa.

Câteva informații tehnice

Traseul are o lungime de aproximativ 18 km și poate fi parcurs în 7-8 ore într-un ritm de mers lejer. Traseul în sine este foarte ușor și accesibil, nu prezintă dificultăți tehnice, nici porțiuni expuse. Dar, atenție, trebuie să ținem cont de anotimpul în care se parcuge traseul. Iarna înaintarea poate fi mult îngreunată de zăpadă. De asemenea, există pericol de viscol și vizibilitate foarte redusă.

Cei care doresc să facă acest traseu iarna trebuie să aibă neapărat cauciucuri de iarnă. Nu strică nici lanțurile. Accesul se poate face pe E60/DN1 Cluj-Oradea, de la Huedin se face stânga către Beliș-Fântânele, apoi se continuă drumul către Poiana Horea sau Cluj-Napoca-Dângăul Mare-Râșca-Beliș-Fântânele-Poiana Horea.

Autoarea poveștilor surprinsă de către Dan Moișa

Încă o mențiune, pentru grupurile de turiști este nevoie de permis (aviz scris) pentru a avea acces la acest traseu.

Ca echipament, bineînțeles, bocanci impermeabili, parazăpezi, pufoaică, de colțari nu a fost nevoie de data aceasta.

Pornim la drum!

Plini de entuziasm de la zăpada din jurul nostru, după o grupare și o prezență, ne pornim la drum. E alb și frumos, din hornuri iese fum, câinii latră pe ulițe și în curți. Brazii sunt încărcați de omăt. Pari niște bătrâni încovoiați cum stau așa aplecați. Ne simțim ca în povești. Ce ți-ai putea dori mai mult? Parcă din clipă în clipă te aștepți să apară și Moș Crăciun cu sania trasă de reni.

Poiana Horea, Petreasa - taram de basm

Observăm că e înnorat. Începe să ningă. Se lasă și ceața. Zăpada e mare și înaintăm mai greu. Dar peisajele din jur ne fac să uităm de oboseală și febră musculară.

Am plecat din Poiana Horea, ce aparține de comuna Beliș, județul Cluj și ne îndreptăm spre Petreasa, județul Alba. Cu un fior pe șina spinării ne amintim că aici a avut loc și accidentul aviatic din 2014 cunoscut ca accidentul aviatic din Apuseni.

După un moment de reculegere, ne continuăm drumul.

Vânt, ninsoare, coafura (nu) rezistă

Ne dăm seama încet, încet, că vremea nu mai ține cu noi neapărat. E alb. Peste tot în jur. Nebun de alb cum ar zice Emeric Imre. A început viscolul. Nu se mai vede nimic. White out. Suflă vântul. Ai vrea să fii ca și la reclamă, dar coafura nu prea rezistă. Nu vezi mai nimic, dar cumva îți și place. E palpitant, simți adrenalina. Dacă ar fi fost cer senin și soare, parcă nici nu ar fi fost la fel de interesant. E spectaculos. E sublim. Poate fi și periculos. Dar tot îți place. Faci poze, filmări.

Ce să și faci, e viscol și ceață, abia vezi traseul, nici nu știi dacă e drumul cel bun sau nu, dar decorul te fură. E material bun de fotografiat. Când mai prinzi așa ceva?! Peste tot e alb și înghețat, din stânga ta vin rafale de vânt cu viscol și zăpadă de pe brazi. Ce faci? Filmezi, desigur. Mai scapi un pic telefonul și prin zăpadă. Eh, asta e, se mai întâmplă. Enjoy the moment.

Deznodământul

Viscolul și ceața nu durează mult. Reușim să mai coborâm și ajungem la dealul plin de căsuțe numit Dealul Coachii (1415 m). Din nou ne simțim ca în povești. Zăpadă multă, țurțuri la acoperișuri, cerul înnorat cu petice de albastru. Facem și pozele de grup. Coborâm și ajungem la Cabana Podina, apoi pe același drum pe care am venit ajungem cu bine la mașini.

Am avut parte de zăpadă multă exact cum ne-am dorit, ne era dor. Am parcurs traseul în siguranță. Am avut parte și de aventură. A fost o tură foarte reușită, care mie, personal, mi-a mers la suflet.

Oare voi ce ture ați mai făcut iarna aceasta? V-a prins viscolul pe undeva? Puteți să ne scrieți în comentarii. Așteptăm să ne împărtășiți din experiențele voastre.

Nu uitați, revenim cu alte povești și aventuri alături de Club Montan Apuseni!

Author: Izabella Șaramet

Fotograf cu aspirații de scriitor, om iubitor de frumos, călător în vise și prin lume, umblând hai-hui pentru a opri timpul în clipe, gânduri și sentimente. Un aparat, o fată, un fluture, nebunie și adrenalină.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *