Firme de top – Plan de afaceri pentru florarie de succes

Ultima perioada a adus cu sine miscari importante in toate sectoarele economice. De la giganti precum lanturile de hypermarket-uri, producatori de combustibil fosil si pana la magazinasele de cartier, cu totii am fost afectati de pandemia provocata de SARS-COV-2. Totusi, nici vorba ca vremurile acestea sa fie apocaliptice, ba chiar din contra pentru unele sectoare, sau mai bine zis pentru unele firme care au stiut sa se adapteze. 

Probabil ca principala lectie pe care trebuie sa o invatam cu totii in aceasta perioada e faptul ca piata tinde sa elimine amatorii. Intr-o perioada in care exista restrictii de circulatie, in care potentialii clienti stau mai mult pe acasa, noii jucatori reusesc sa se faca vizibili, insa pentru a ramane pe piata trebuie sa dea dovada de servicii concurentiale de top.

Cum sa construiesti o firma de top

Lui Steve Jobs nu ii era rusine sa recunoasca faptul ca nu toate ideile lui erau originale. In schimb, punerea in aplicare la standard de maiestrie e ceea ce face diferenta intre amatori si profesionisti. Astfel, mai ales cu posibilitatile tehnice care exista astazi, ar trebui sa fie relativ usor pentru cineva care porneste o afacere sa ajunga in top 20% firme din sectorul respectiv daca antreprenorii sunt dispusi sa munceasca in plus fata de concurenta.

De exemplu, sa presupunem ca cineva doreste sa intre in sectorul comertului cu flori. Care ar trebui sa fie pasii pentru a porni o afacere de succes in acest domeniu?

Ei bine, iata cateva idei:

  1. Antreprenorii trebuie sa stie foarte bine care sunt cheltuielile exacte. Cu alte cuvinte, mai ales la inceputul afacerii, nu putem vorbi de estimari, ci trebuie stiute lucruri esentiale precum costurile cu furnizorii, perioadele de scadenta, eventualele taxe care trebuiesc platite, precum si materialele care trebuie achizitionate la modul recurent.
  2. Un plan de afaceri bine stabilit. Aici o sa va relatam un mic truc: exista o unealta facuta de cei de la risco.ro prin care puteti vedea cifrele de afaceri ale altor firme din Romania. De exemplu, mergand in sectorul de florarii, putem vedea la intamplare o florarie non-stop: intrand pe pagina aferenta, putem vedea marja de profit, cifra de afaceri, numarul de angajati, numarul de creante si multe alte detalii, care in mod normal, desi sunt publice, sunt mult mai greu de accesat. Genul acesta de serviciu este extrem de util mai ales celor care vor sa isi faca un plan de afaceri cu cifre cat mai reale, care vor sa estimeze marja de profit, precum si celor care vor sa arunce un ochi peste ce fac celelalte firme competitoare.
  3. Mai mult, cei de la risco.ro au integrate mai multe servicii, printre care se numara alerte de insolventa, peste 700 studii sectoriale (o premiera!) pentru cei care vor sa isi inteleaga competitorii, precum si dinamica din anumite sectoare comerciale. Aceste rapoarte/analize sunt utile atat celor aflati la inceput de drum, cat si celor care au ani de munca la activ pentru studiul competitiei si pentru a intelege cum evolueaza si domeniul din care fac parte.
  1. Multe florarii incep sa se ocupe de buchete personalizate. A apus vremea garoafelor si a buchetelor simpliste, acum e momentul cutiilor cu flori, eventual personalizate. Intotdeauna exista o nisa care sa fi scapat concurentei astfel ca se poate intra pe piata chiar daca nisat.
  2. Serviciile de livrare la ore prestabilite a buchetelor personalizate sunt la mare cautare iar cei care isi permit astfel de servicii sunt dispusi sa plateasca in plus. In contextul in care putine firme din sectorul de comert cu flori fac asta, este si asta o nisa pe care se poate activa cu sanse mari de reusita.
  3. Nu in ultimul rand, posibilitatea de a personaliza online un buchet de flori care apoi sa fie livrat la o anume ora este iarasi un serviciu cautat, dar pe care putine florarii il ofera. Un sfat bonus: oferiti si posibilitatea ca buchetul sa poata fi livrat seara. Cerere pentru asa ceva exista, trebuie doar un pic de promovare si seriozitate maxima!

Toate aceste sfaturi cumulate cu un plan de afaceri bine stabilit, realist, alaturi de folosirea serviciilor de la risco.ro, pot face ca afacerea dumneavoastra sa fie una de top!

Author: Matei

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *