Cum scapi de Insomnie? 5 Sfaturi Mai Puțin Cunoscute

Insomnia este o afecțiune din ce în ce mai frecventă la omul modern. Mai ales în secolul vitezei, când toată lumea aleargă după timp. Stresul de la job, stilul de viață neglijat, grija facturilor și restul problemelor cotidiene… Toate acestea se adună și pot rezulta în stări de anxietate, depresie, chiar burn-out sau… insomnie! Așadar, cum scapi de insomnie într-o vreme a stilului de viață alert și plin de responsabilități?

Somnul este esențial pentru refacerea fiecărui fragment al organismului și pentru funcționarea optimă a creierului. Este una dintre cheile succesului pe toate planurile, fie acestea obiectivele de la muncă sau planurile personale. Insomnia devine, în acest sens, un impediment major. Cum scapi de insomnie, deci, pentru a te putea bucura la maxim în continuare de productivitate maximă?

Iată 5 sfaturi mai puțin cunoscute care te vor învăța cum scapi de insomnie rapid și eficient. Dincolo de schimbarea stilului de viață, dincolo de diete și sport. Care, deși sunt eficiente, sunt poate mai greu de implementat. Iar tu ai nevoie să te odihnești acum, pentru rezultate excelente mâine. Tocmai de aceea, ți-am pregătit 5 sfaturi eficiente pentru a înlătura insomnia. Obține rezultatele dorite și bucură-te de performanțe maxime și de o viață sănătoasă și liniștită, după un somn odihnitor!

1. Dușuri reci și băi fierbinți

Dușurile reci s-au dovedit a avea nenumărate beneficii asupra organismului. Dar dincolo de întărirea imunității, acestea reduc și nivelul de stres din corp. Ceea ce, bineînțeles, va rezulta în relaxare crescută în urma terapiei cu “frig” și un somn mai liniștit. Se recomandă o durată de minim 3 și axim 15 minute pentru astfel de dușuri.

Acestea funcționează cu un maxim de eficiență la alternarea cu baile lungi și fierbinți. Băile îndelungate, fierbinți, cu spumă, cu sare, cu uleiuri esențiale sau chiar masaj, vor permite apei să relaxeze complet corpul. Acordă-ți puțin timp în acest sens, iar beneficiile se vor resimți fără îndoială asupra somnului.

2. Sesiuni de aromaterapie

Sesiunile de aromaterapie sunt foarte cunoscute și eficiente în reducerea insomniei. Mai exact, cum scapi de insomnie prin aromaterapie? Prin inducerea stării de bine, îmbinată eventual cu o sesiune de yoga sau meditație, corpul se va relaxa complet.

Cu ajutorul unor uleiuri esențiale naturale, stresul va fi înlăturat rapid. În schimb, se va induce somnul odihnitor pentru întreaga noapte.

3. Bea ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este cel mai cunoscut remediu natural pentru insomnie. Și, probabil, și cel mai eficient în relaxarea corpului, eliminarea stresului și îndepărtarea anxietății și depresiei. În plus, ceaiul de mușețel aduce și sute de alte beneficii corpului, tenului, digestiei și întregului organism.

Merită să încerci să consumi o ceașcă de ceai de mușețel înainte de culcare. Pe lângă inducerea somnolenței și odihnei îndelungate, te vei bucura de gustul deosebit și subtil al florilor aromate de mușețel.

4. Folosește white-noise în beneficiul tău

Ai auzit de white-noise? Este acel sunet de fundal pe care nu îl percepi întotdeauna, dar care mai mereu reușește să te relaxeze. Acel sunet de fundal care poate părea zgomot, însă corpul tău este de fapt obișnuit, chiar familiarizat cu prezența sa.

Multe persoane încearcă să adoarmă pe muzica preferată, sau chiar pe muzică clasică ori audiobook-uri. Nu este neapărat o metodă ineficientă. Dar poate deranja cu ușurință somnul atunci când melodia ajunge la o secvență mai alertă sau mai tare.

White-noise, în schimb, este un zgomot de fundal constant, liniștit, perceput subtil mai mult la nivel inconștient. Este o serie de sunete liniștitoare, cu care creierul este deja obișnuit. Spre exemplu, focul care pocnește molcom în șemineu sau ploaia care lovește ușor cu stropi în geam. Valurile mării care mângâie nisipul de pe țărm, sau vântul care adie încet în susurul cascadei.

Încearcă să adormi ascultând unul dintre aceste exemple de white-noise. S-ar putea să fi uimit de cât de odihnitor și ne-perturbat îți va fi somnul într-o astfel de noapte! Înconjurat de sunete ale naturii, departe de insomnia și grijile vieții cotidiene.

5. Schimbă ambientul dormitorului

Sigur, sfatul clasic este ca lenjeria de pat să fie curată, iar camera aerisită. Dar este, oare, o măsură suficientă? Simpla aerisire a dormitorului asigură doar minimul de siguranță și condiții sănătoase de odihnă. Optimizarea somnului, în schimb, se realizează cu schimbarea totală a ambientului dormitorului.

Încearcă să adaptezi lumina în cameră – nu neapărat să fie întuneric! Multe persoane nu reușesc să se odihnească, de fapt, în beznă totală. Ajustează lumina la nivelul optim pentru tine, poate într-o nuanță colorată cu ajutorul unei lămpi difuze.

De asemenea, optează pentru perne care au textura și forma pe care le preferi. Deși pernele pufoase sunt estetice și pot părea confortabile, în timpul nopții de pot gâdila și deranja. Alege o saltea confortabilă, iar pernele și plapuma să fie întocmai așa cum le preferi.

Nu în ultimul rând, alege o lumânare, o statuetă sau pur și simplu un obiect care îți place. Asigură-te că îi faci simțită prezența în dormitor – se poate dovedi utilă în a-ți crea senzația de siguranță, liniște, familiaritate.

Tu ce trucuri folosești și cum scapi de insomnie atunci când ai nevoie urgentă de odihnă?

Author: Utopic

Scriem si ne documentam despre subiecte ce ne pasionează si aduc un surplus de valoare tuturor cititorilor. Ne mai puteți găsi și aici: https://utopic-times.com

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *