Cum sa iti alegi cel mai bun ulei de motor pentru autoturismul tau

Uleiul de motor  este essential pentru autoturismul tau. Uleiul de motor este fluidul care face ca motorul sa functioneze, ca partile acestui sa nu se deterioreze in urma frecarii. El lubrifiaza partile motorului si strange contaminarile care ii pot dauna. Aceste contaminari se opresc in filtrul de ulei. Daca cumva masina ramane fara ulei poate afecta foarte grav motorul autoturismului. Acesta isi pierde din proprietati, fiind necesara schimbarea de ulei impreuna cu filtrul de ulei, de preferat inainte ca acestea sa sa uzeze foarte mult sau chiar sa dispara uleiul de motor.

Un ulei potrivit pentru o masina moderna este unul complet sintetic. Uleiul de motor se gaseste atat in hipermaketuri cat si in benzinarii. Trebuie sa acordati o atentie sporita atunci cand va cumparati cel mai potrivit ulei de motor pentru autoturismul tau. Un ulei bun pentru autoturismul tau trebuie sa aibe aceeasi fluiditate indiferent de temperatura si cum acest lucru este imposibil, incercati sa gasiti un ulei care macar sa se aproprie de acest lucru. Un ulei de slaba calitate poate sa fiarba si sa se evapore, iar uleiul mult prea vascos la temperaturi ridicate poate fi mult prea lichid si nu mai poate asigura o protectie buna pentru motor.

Uleiul poate avea un serie de numere cum ar fi: 5W-40; 10W-40. Acesta poate avea numarul 5W care reprezinta indicele de vascozitate la rece, cu cat este numarul mai mic cu atat uleiul este mai lichid la rece. Numarul 40 reprezinta indicele de vascozitate la cald, cu cat este mai mare cu atat uleiul este mai vascos la cald. Cel mai potrivit ulei de motor pentru autoturismul tau trebuie sa aibe o fluiditate constanta indiferent de racoarea sau canicula de afara.

Uleiul de motor se schimba la maxim 25.000 km, in functie de uleiul pe care l-ati folosit. Majoritatea producatorilor recomanda sa se schimbe la 10.000 km sau cand se implineste un an.

Clasificarea uleiurilor de motor este grupata in trei categorii si anume

Uleiul de motor este compus din uleiul de baza care este format din minim 70% produs final si 30% format din aditivi.

  • Uleiuri minerale – au o cantitate mica de aditivi si este produs din prelucrarea petrolului. Este cea mai slaba calitate de ulei de motor.
  • Uleiuri semisintetice – multe uleiuri sintetice sunt defapt semisintetice, datorita si pretului care este mai scazut. Au un numar mai mic de aditivi si este rezultat din prelucrarea petrolului.
  • Uleiuri sintetice – contin foarte multi aditivi si au la baza un proces chimic foarte complex. Cel mai potrivit ulei sintetic este cel PAO – polialfaolefina.

Termenul de garantie a unui ulei de motor este de 2 ani, dar potrivit este sa nu fie mai vechi de un an atunci cand doriti sa va folositi de el. Marea mjoritate a producatorilor nu specifica o data de expirare pe cutie, ci doar data producerii acestuia. Cel mai potrivit ulei de motor pentru autoturismul tau trebuie sa fie cat mai apropiat de cel notat in cartea masinii.

Cand masina consuma mult ulei este poate fi din cauza unui ulei contrafacut. Mai poate fi din cauza unui ulei ieftin si prost sau poate fi de la un furtun fisurat la motor sau chiar baia de ulei fisurata. Trebuie verificat compartimentul de motor pentru a va asigura ca nu exista scurgeri, componentele motorului care sunt chiuloasa sau turbosuflanta. Sunt si masini direct din fabrica care consuma ulei.

Cel mai bun ulei pentru autoturismul tau

In fiecare carte a fiecarei masini exista inscriptionat uleiul care este recomandat pentru motorul masinii. Dar depinde si de multi factori cum ar fi: stilul de condus, masina dar si bugetul pe care il aveti pentru acest produs elementar masinii. Unele motoare sunt pretentioase si uleiurile care pot fi potrivite sunt putine, masinile care au aceste cerinte sunt: Mazda, Lexus, Infinity. Cele mai bune vascozitati sunt: 5W-40; 5W-40; 10W-40. Trebuie sa va cumparati uleiul de motor de la un magazine cunoscut sau de la care ati mai cumparat ca sa nu riscati sa va cumparati unul contrafacut. Cele mai recomandate marci sunt: Castrol Edge; Motul X-Cess; Sehll Helis Ultra; Mobil 1; Liqui Moly Top Tec. Cel mai potrivit ulei de motor pentru autoturismul tau trebuie sa il aveti notat in cartea masinii.

Author: Alina Ileana

Realizez articole SEO cat si articole de reviste , am o experienta de peste 3 ani in domeniu.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *