Cum ne pregatim masina pentru noul sezon? Doar anvelope de vara?

Cei care cauta anvelope vara ieftine trebuie sa inteleaga ca odata cu cresterea temperaturilor mai sunt cateva masuri care ar trebui luate pentru a putea circula confortabil si in siguranta.

Asa cum masina trebuie pregatita pentru sezonul de iarna, le fel de bine ea trebuie pregatita si pentru sezonul calduros. Majoritatea soferilor cred ca asta inseamna doar schimbarea cauciucurilor de iarna cu anvelope de vara, insa asta nu e nici pe departe suficient.

Diferentele intre cauciucuri in functie de sezon

Ca regula generala, anvelopele de vara se descurca mult mai bine la temperaturi de peste 7 grade, iar cele de iarna la temperaturi de sub 7 grade. De ce? Pentru ca exista cateva diferente mari:

  1. Anvelopele de iarna au un continut mai ridicat de cauciuc natural in compozitie, ceea ce le face mai flexibile. Practic, sunt mai moi, iar asta inseamna ca au un contact mai bun pe sol, deci o aderenta mult mai mare. Cauciucurile de vara, de exemplu, se intaresc la temperaturi de peste 7 grade si nu mai au aderenta buna.
  2. Cauciucurile de vara sunt dintr-un material mai dur, dar care se inmoaie la temperaturi mai scazute. In plus, tiparul anvelopelor este unul simplist, tocmai ca suprafata cauciucului sa fie cat mai mare pe sol si sa existe o aderenta cat mai buna. Mai mult, tiparul incrustatiilor este conceput astfel incat sa favorizeze eliminarea apei, astfel incat sa minimizeze sansele de acvaplanare.
  3. Anvelopele de iarna au un tipar adanc tocmai pentru ca in caz de zapada, sa fie mai mult loc pentru zapada si sa fie un dublu avantaj: o data ca anvelopa de iarna sta mai mulata pe asfalt datorita structurii ei, iar datorita profilului, mai multa zapada intra, ceea ce creste aderenta pe fondul contactului dintre zapada de pe anvelopa si zapada de pe carosabil.

Alte schimbari de facut pentru sezonul de vara

Iata cateva modificari pe care le mai puteti face pentru a va pregati masina pentru sezonul cald:

  1. Toate furtunurile ar trebui verificate pentru a vedea daca nu exista scurgeri. La fel, si curelele ar trebui verificate pentru eventuale semne de uzura.
  2. Daca exista fluctuatii de temperatura fara doriti acest lucru, cel mai probabil exista o problema la instalatia de aer conditionat. In mod normal, pe timp de iarna, instalatia de aer conditionat trebuie setata si pe temperaturi scazute strict pentru menentanta.
  3. Nu uitati de filtrele de polen. Un semn al faptului ca ar putea fi uzat e faptul ca geamurile se aburesc chiar daca temperatura din habitaclu a crescut, la fel si cea din mediul ambiant.
  4. Verificati si placutele de frana, mai ales in conditiile in care ati circulat mult bara la bara pe parcursul sezonului rece.
  5. Verificati si uleiul. Un ulei prea putin vascos (conceput special pentru sezonul de iarna) sau in cantitate mica poate afecta serios motorul nemaiputand lubrifia cum trebuie piesele componente.

Exista multe magazine online de cauciucuri. Cei de la Anvelostar Anvelope au venit in ajutorul nostru cu sfaturi pentru mentenanta si schimburile care trebuie efectuate odata cu cresterea temperaturilor exterioare, astfel incat deplasarea sa se faca in siguranta.

Author: Matei

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *