Care este cel mai potrivit rulment pentru mecanism

Rulmentul este elementul mecanic ce permine unei componente sa o sustina pe alta. Rulmentul constrange miscarea dorita si reduce fractiunea intre elementele mobile. Rulmentii sunt diversificati, in functie de tipul de nevoie, directiile incarcaturilor suportate si miscarile premise ale elementelor. Constructia rulmentului poate furniza o miscare liniara libera a elementului mobil, sau poate preveni o miscare controland vectorii fortei normale. Rulmentii sunt foarte des intalniti mai ales in domeniul auto. Rulmentii sunt de mai multe categorii, si anume: rulmenti radiali cu bile; rulmenti cu role cilindrice; rulmenti cu role conice; rulmenti cu ace; rulmenti axiali cu bile; rulmenti cu role sferice; rulmenti auto; rulmenti biciclete; semeringuri; semeringuri skf.

Rulmenti cu role conice

Rulmentii cu role conice sunt raspanditi in domeniul auto. Rolele acestui rulment au o forma conica, la fel si inelele care se regasesc pe acesta, ca sarcina sa se distribuie uniform indiferent de tipul ei. De multe ori montarea rulmentului se face cu ajutorul unei bucsi. Rulmentii cu role conice au in constructia lor urmatoarele elemente. Un inel interior care are o suprafata plana spre interior si in partea superioara o cale de rulare inclinata si marginita cu mici denivelari. Rolele conice ale rulmentului asigura miscare a de rotiatie a rulmentului, doar pe un singur rand. Camasa de protective a rolelor asigura o distribuire egala in ansamblu. Etansarea rulmentului protejeaza bilele de la actiunile exterioare, etansarea poate fi de plastic sau metal. Inelul exterior are o latime mica, cu o suprafata exterioara plana si in interior fiind inclinata.

Rulmenti cu bile

Acest rulment suporta doar sarcini radiale. Sunt cei mai simpli si cei mai practice rulemnti radiali cu bile, sunt cei mai raspanditi si ce mai cautati pentru orice tip de industrie. Rulmentii se impart in doua categorii, rulmenti cu un rand de bile sau cu doua randuri de bile. Rulmentii radial cu bile sunt formati din: inel interior care prezinta o cale de rulare. Inter exterior, in care este construita calea de rulare si constituie diametrul exterior al rulmentului. Bilele rulmentului sunt cele care asigura miscarea de rotatie a rulmentului. Camasa de protective a bilelor asigura o distribuire egala a bilelor in ansamblu si reduce nivelul de frecare. Etansarea rulmentului, chiar daca este din plastic sau metal, protejeaza bilele de intemperiile exterioare daca este cazul. Rulmentii sunt foarte des intalniti mai ales in domeniul auto.

Rulmenti cu role sferice

Rulmentii cu role sferice se mai numesc si rulmenti cu role butoi. Posibilitatea de incarcare este foarte mare inca viteza este destul de redusa in comparative cu alti rulmenti. Cele doua randuri cu role functioneaza destul de diferit, una este in contact permanent cu inelul interior si cealalta cu inelul exterior. Acesti rulmenti este cunoscut si ca rulmenti cu autoalinere acest lucru permite mici dezalinieri intre carcasa rulmentului si arboreal montat. Rulmentii sunt foarte des intalniti mai ales in domeniul auto.

Rulmentii radicali cu role sferice sunt formate din: inel interior are o suprafata plana spre interiorul rulmentului, iar partea superioara are doua cai de rulare adancite si putin inclinate din mijloc spre exterior. Inelul exterior prezinta in exterior un cale mai adancita pe mijloc, de regula cu gauri pentru gresare. Camasa de protectie a rolelor asigura distantei si alinierei dintre role. Etansarea rulmentului este doar acolo unde este cazul. Rolele sferice ale rulmentului ruleaza de fiecare data in doua randuri, pentru ca are doua cai de rulare si ele asigura miscarea de rotatie a rulmentului.

Tipuri de rulmenti care se folosesc mai rar

Mai sunt si rulmenti cu role cilindrice care pot avea la randul lor un rand sau chiar doua randuri de role. Suprafata de contact este mai mare dintre cilindru si zona de rulare. Rulmentii cu role cilindrice suporta sarcini mai ridicate. Temperatura atinsa de rulment este mai mare si din aceasta cauza viteza de rulare este mai mica in comparatie cu rulmentii cu bile. Rulmentii cu ace are doua moduri diferite, cu sau fara inel interior. Distant dintre diametru si lungime este destul de mare. Acest rulment este recomandat pentru viteza mica si zone cu usoare oscilatii. Rulemtii axiali cu bile sunt folositi in cazul sistemelor cu transmisie a puterii. Acesti rulmenti pot prelua sarcini axiale foarte mari dar si sarcini radicale reduse sau chiar moderate.  Viteza de rotatie este destul de redusa in comparatie cu rulmentii obisnuiti.

Date de contact

Strada Vasile Lupu, numaru; 142B, Iasi, 700335, Romania. Telefon: 0748282887; 0752286123. E-mail contact@rulmentika.ro; office@tehnocom-trading.ro. Adresa site-ului www.rulmentika.ro.

Author: Alina Ileana

Realizez articole SEO cat si articole de reviste , am o experienta de peste 3 ani in domeniu.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *