Calendar ortodox

In acest calendar ortodox veti gasi cele mai bune informatii despre religie si ortodoxism. Exista numetosi sfinti amintiti in calendarele ortodoxe pe care ii amintim si noi aici. Pedalampenet.com va ofera cele mai recente informatii despre calendarul crestin ortodox 2020

Poze calendar ortodox 2021

Ianuarie calendar ortodox

Calendar ortodox ianuarie

Februarie calendar ortodox

afis calendar ortodox februarie

Martie calendar ortodox

afis calendar ortodox martie

Calendar ortodox Aprilie

afis calendar ortodox aprilie

Calendar ortodox luna Mai

afis calendar ortodox mai

Calendar ortodox Iunie

afis calendar ortodox iunie

Calendar ortodox Iulie

afis calendar ortodox iulie

Calendar ortodox august

afis calendar ortodox august

Septembrie

afis calendar ortodox septembrie

Calendar ortodox octombrie

afis calendar ortodox octombrie

Noiembrie

afis calendar ortodox noiembrie

Decembrie

afis calendar ortodox decembrie


Cea mai importanta sarbatoare din calendar ortodox este Pastele care se sarbatoreste in zile diferite ale anului . In anul 2016 Pastele au picat pe 1 mai ziua muncii a fost probabil cea mai potrivita coincidenta. De asemenea o sarbatoare importanta este sarbatorirea maicii domnului pe 15 august. Deoarece informatiile sunt in continuare in constructie va vom anunta cand totul este complet

CALENDARUL este un Sistem de împărțire a timpului în ani, luni și zile, bazat pe fenomene astronomice periodice. Este prezentat sub forma de Indicator sistematic (în formă de carte, agendă sau tablou) al succesiunii lunilor și zilelor unui an, sau alfel spus este Publicație anuală, foarte răspândită în trecut, cuprinzând cronologia zilelor anului și diverse materiale cu caracter informativ, beletristic, științific etc.

TIPURI DE CALENDARE


în diferite timpuri, la diferite popoare, calendarele se clasifica astfel:
1. CALENDARUL LUNAR
2. CALENDARUL SOLAR EGIPTEAN
3. CALENDARUL LUNI-SOLAR CHINEZ
4. CALENDARUL LUNI-SOLAR EVREIESC
5. CALENDARUL GREC
6. CALENDARUL ROMAN
7. CALENDARUL IULIAN
8. CALENDARUL CONTEMPORAN (GREGORIAN).


In functie de model calendarele se clasifica si se intocmesc dupa modul de folosire astfel:

Modele calendare


calendare de buzunar
calendare de birou
calendare tip carte
calendare semn de carte


Calendarele crestine se clasifica in functie de religie si ofera cele mai multe informatii privindmodul de viata al crestinului.
ORTODOXIE inseamna Confesiunea creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice.
Biserica ortodoxă, respectiv religia ortodoxă este in Conformitate, concordanță cu principiile tradiționale ale doctrinei bisericii creștine ortodoxe, care ține de Biserica creștină răsăriteană, de ortodoxie, care este conform cu doctrina acestei biserici.
In calendarul crestin ortodox se regasesc sarbatori ale sfintilor, zile si date importante, sarbatori legale, zile de post si cele scutite de post (dezlegare la peste). Deasemenea din calendarul crestin putem afla in fiecare zi de sarbatoare Apostolul si Evanghelia care se citeste in biserica in ziua respectiva.
Creștinismul este religia la baza căreia stă credința în persoana și învățăturile lui lisus Hristos.
Persoanele practicante ale credintei ortodoxe au nevoie de CALENDARUL CRESTIN ORTODOX. Acesta este INDRUMARUL ZILNIC AL CRESTINULUI. Urmarind calendarul, crestinul practicant va putea sa-si tot timpul programul activitatilor casnice in functie de zile de sarbatoare , respectiv praznice ale sfintilor si programul privind pregatirea meniurilor zilnice in functie de zilele de post sau in zile le dezlegate de post.

Cele mai importante sarbatori crestine in calendarul ortodox

 1. Craciun in calendar ortodox– cum a fost primul craciun in pandemie
 2. Pastile in calendar ortodox– cum au fost pastile in pandemie

Fara indoiala cele mai importante sarbatori crestine in calendar sunt Craciunul si Pastile. Craciunul pica pe 25 decembrie a fiecarui an iar pastile diferit in fiecare an dar undeva in primavara. Fiecare din sarbatori sunt precedate de cate un post. Cel mai aspru post este cel al pastilor. Postul craciunului este unul mai usor. E bine sa intram in postul craciunului sau postul pastilor sa intram cu cate o spovedanie pentru a intra curati in post si sa primim sarbatorile asa cum se cuvine.

Cei mai importanti 10 sfinti din calendar

 • 1 ianuarie sfantul Vasile cel Mare
 • 23 aprilie sfantul Gheorghe
 • 21 mai sfintii imparati Constantin si Elena
 • 24 iunie sfantul Ioan Botezatorul
 • 29 iunie sfintii apostoli Petru si Pavel
 • 8 septembrie sfanta Maria
 • 14 octombrie sfanta Paraschiva
 • 26 octombrie sfantul Dimitrie
 • 30 noiembrie sfantul Andrei
 • 6 decembrie sfantul Nicolae

Cum apar sfintii in calendarul ortodox

Sfintii sunt trecuti in calendar dupa intrunirea si declararea de catre sfantul sinod al bisericii ortodoxe prin canonizare mai precis prin proclamarea canonizarii , adica anuntarea in public. Canonizarile se pot produce si in prezenta unor persoane importante. Canonizarea este actul prin care biserica recunoaste , marturiseste si aseaza in randul sfintilor din calendarul ortodox adormitii intru domnul.

Semne ale sfinteniei:

 • moartea muceniceasca
 • marturisirea neinfricata a credintei
 • faptele milei
 • viata sfanta
 • infaptuirea minunilor
 • nestricaciunea trupului dupa moarte

Canonizarea Mitropolitului Andrei Saguna probabil este cea mai importanta canonizare contemporana.

O problematica care se pune in zilele noastre este canonizarea lui Arsenie Boca. Parintele Arsenie Boca i se invoca necanonizarea datorita unor picturi neconforme ortodoxismului. Prima canonizare a fost pentru sfantul Grigore de Panama. Evlavia poporului si minunile, dreapta credinta spune ca ar fi niste sfinti in fata carora ne putem inchina.

Calendar 2021 de cumparat

Calendar ortodox 2021 cel.ro
Contine coperta si 12 file, color, organizat in doua registre verticale: partea stanga contine icoana sfantului important din luna sau a sarbatorii reprezentative si sub ea, calendaristica laica cu sarbatorile libere legale marcate cu rosu; partea dreapta contine calendarul crestin-ortodox cu fazele lunii marcate pe margine.

Vezi calendarul in magazin , pret 20 lei

Aplicatie telefon calendar ortodox 2021-2025

Aplicatie telefon calendar ortodox 2021 2025

Aplicatia pe care doresc sa vo prezint este pe 25 ani despre calendar ortodox. Calendarul contine posturile de peste an , evangheliile citite duminica si sarbatoriile importante. Aplicatia are 4 comentarii de lauda. Majoritatea au dat 5 stele ca si vot calendarului. Aplicatia este actualizata in 27 mai 2020 ocupa 706k si are peste 100000 de instalari. Versiunea actuala este 1.5.5 si necesita android 4.0 sau mai nou. Firma care a produs aceasta aplicatie se numeste Vistig Software si ii puteti contacta la vistigsoft@gmail.com. Aici aveti legatura catre aplicatia calendar ortodox google play

Author: admin

Sunt fotograf, am absolvit un liceu mate-info iar proiectul de atestat de informatica a fost realizarea de site. Ulterior am lucrat ca si fotoreporter, mergant si la facultatea de geografie. In final am absolvit un master de fotografie in cadrul universitatii de arta si design UAD Cluj-Napoca. Am ca hobby drumetiile montane, plimbarile cu bicicleta .

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *