Calendar ortodox luna martie

Numele lunii martie (latină: Martius) vine de la zeul Marte, zeul războiului din mitologia romană și era considerată o lună favorabilă începerii războiului.
În tradiţia noastră populară, luna martie se numeşte: mărţişor, germinar, făurel.
Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Februarie cu excepția anilor bisecți. Ca Noiembrie în fiecare an Echinocțiul de primăvară în emisfera nordică, respectiv echinocțiul de toamnă în emisfera sudică, (data când ziua are 12 ore, fiind egală cu noaptea care are 12 ore)/
Aceasta dată poate fi la 19,20,21 martie.
Grecii numeau luna martie Elaphebolion. În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se “retează” fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară etc.
Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie. La 1 Martie, în calendarul ortodox, este ziua Eudochiei, o femeie martir, numită şi Dochia. Sărbătoarea este de fapt apriori timpurilor creştine, iar Dochia este un personaj păgân.
Calendarul crestin ortodox al lunii martie este marcat de una din cele mai importante sarbatori religioase Buna Vestire (Data fixa 25 Martie) Ingerul Gavriil vesteste Mariei ca va naste fiu . Sarbatoarea Bunei vestiri are legatura cu Nasterea Domnului nostru Isus Cristos ( 25 decembrie).
„Buna Vestire semnifica începătura mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu Fiu Fecioarei se face şi Gavriil harul binevesteşte”. Acum s-a împlinit taina cea mare a credinţei noastre creştineşti, s-a împlinit lucrul pe care cu şapte sute de ani înainte de Naşterea Domnului Iisus Hristos l-a prezis Sfântul Proroc Isaia: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu, şi vor chema numele Lui Emanuil, care înseamnă: „Cu noi este Dumnezeu”.
Urmarind calendarul crestin ortodox observam ca luna martie intotdeauna este in postul mare, indiferent cand este programata sarbatoarea INVIEREA DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS.
Sarbatoare cu data fixa a lunii martie este sarbatoarea celor 40 de Mucenici. In aceasta zi sunt celebrati cei 40 de Sfinti din Sevastia, care au refuzat sa se mai inchine idolilor, motiv pentru care timp de 8 zile au indurat numeroase torturi. Potrivit traditiei, in aceasta zi femeile pregatesc 40 de “mucenici”, in forma de 8, unsi cu miere si presarati cu nuca macinata, pe care ii impart pentru sufletul mortilor. Sărbătorile cu dată fixă şi mobilă, în special Mucenicii sau Sfinţii, alcătuiesc un străvechi început de an agrar, cu obiceiuri vechi şi de o mare frumuseţe.

Mai multe despre calendar ortodox

Author: admin

Sunt fotograf, am absolvit un liceu mate-info iar proiectul de atestat de informatica a fost realizarea de site. Ulterior am lucrat ca si fotoreporter, mergant si la facultatea de geografie. In final am absolvit un master de fotografie in cadrul universitatii de arta si design UAD Cluj-Napoca. Am ca hobby drumetiile montane, plimbarile cu bicicleta .

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *