Calendar ortodox Iunie

Calendar ortodox Iunie – tot ceea ce trebuei sa stiti despre luna iunie. Acestea sunt cele mai importante evenimente care au loc in luna Iunie a acestui an. Pe langa latura ortodoxiei, veti mai vedea si evenimentele importante care au loc in luna iunie.

Sarbatori in calendar ortodox iunie

10 iunie – Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor, Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei

20 iunie – Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile); Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

21 iunie – Lunea Sfantului Duh; Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel; Sfantul Mucenic Iulian din Cilica

24 iunie – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

29 iunie – Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Ce evenimente mai au loc in luna iunie?

Ziua copilului

Pe 1 iunie are loc Ziua Copilului, o sarbatoare celebrata in fiecare an. Ea reprezinta ziua cand s-a adoptat Declaratia Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. In multe tari Ziua Copilului este sarbatorita in luna noiembrie si mai exact pe 20 noiembrie, la noi in tara aceasta zi fiind sarbatorita pe 1 iunie.

Rusaliile si a doua zi de Rusalii din calendar ortodox iunie

Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile este o sarbatoare crestina importanta, aceasta fiind sarbatorita la 50 de zile dupa Pasti. Potrivit scrierilor crestine, acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la invierea lui Iisus din Nazaret, acesta fiind si motivul pentru care sarbatoarea poarta numele de Cinzecime.

Alte evenimente importante

Pe 5 iunie 1947 a fost facut public Planul Marshall si tot pe 5 iunie 1968, Robert F. Kennedy este impuscat de catre palestinianul Sirhan Sirhan.

Pe 6 iunie 1944 incepe Batalia Normandiei, ea fiind cunoscuta si sub numele de Ziua Z, un numar de 155.000 de trupe aliate debarcand pe plajele din Normandia in Franta.

Pe 13 iunie 1941, in noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportati din Basarabia si din Bucovina de Nord in Siberia, un numar de peste 13000 de locuitori.

Mai multe despre calendar ortodox

Author: crestinortodox

Hi! Imi place sa scriu despre diverse teme de interes mai mic sau mai mare. Sper ca te ajut mult prin ceea ce am scris aici si iti va face placere sa citesti informatiile de pe blog.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *