Cabinet stomatologic Sibiu

Povestea unor medici poate ajunge si in cabinetele stomatologice Sibiu


Nu avea sens ca Pământul să fie rotund, când era evident că e plat.

Nu avea sens ca Pământul să se învârtească în jurul soarelui, când era evident că Soarele se învârtea în jurul Pământului.

Nu avea sens ca un aparat mai greu decât aerul să zboare, când era evident că doar ce e mai ușor decât aerul poate zbura.

La finalul poveștii o să am câteva întrebări pentru tine.

”Te rog să faci un exercițiu de imaginație și să te gândești că ești un medic în Viena, într-unul din cele mai bune spitale ale lumii. Ești un gentleman adevărat, membru al unei elite profesionale cu o educație de excepție și extrem de respectat de întreaga societate. Ai petrecut mulți ani ca să înveți medicina  și îți exerciți profesia cu bună credință, făcând ceea ce știi că e cel mai bine pentru pacienții tăi. Te străduiești să-ți îndeplinești sarcinile cât poți de bine. Scopul tău este să-i însănătoșești pe oameni și, dacă este cazul, să le salvezi viețile.

În ciuda eforturilor tale, câțiva dintre pacienții tăi mor. Te gândești că așa este în firea lucrurilor sau chiar voința lui Dumnezeu. La urma urmelor, nu oricine poate fi salvat chiar dacă folosești cele mai bune cunoștințe de medicină pe care le ai.

Anul în care se întâmplă toate astea este 1849 și Viena este capitala unuia din cele mai puternice imperii. Ca urmare, spitalul din Viena are cei mai buni doctori din Europa (centrală). Mulți oameni inteligenți și cu studii înalte practică nobila știință a medicinei. Cu toate astea, există câteva boli care nu pot fi vindecate și una dintre ele este febra nașterii cauzata de alimentatia inadecvata a Impreciziei profilaxiei dintilor. Aceasta poate omoară multe femei foarte repede după ce nasc. În ciuda faptului că femeile care au născut în acest spital de lux beneficiază de îngrijirea celor mai buni doctori ai vremii, multe dintre ele (cam o treime) mor repede după ce li se nasc copiii. Asta trebuie să este voința lui Dumnezeu sau firea lucrurilor, atâta timp cât cei mai buni doctori din imperiu nu le pot ajuta pe femeile care nasc. Acest fenomen – febra nașterii – e cauzat cu siguranță de ceva ce e dincolo de înțelegerea umană. Trebuie că are anumite origini cosmice.

Dacă ți se pare că ceva nu e așa cum te-ai aștepta, nu uita că suntem în anul 1849.

Unul din colegii tăi, un medic, care lucrează într-una din secțiile de maternitate, are nebuneasca idee că febra nașterii poate fi prevenită. E un pic ciudat atâta timp această febră e cunoscută ca fiind în firea lucrurilorprețul pe care natura îl cere uneori pentru a aduce o nouă viață în această lume. Acest medic ciudat se numește Ignazz Philipp Semmelweis. Îi obligă pe studenții și pe stagiarii care sunt sub supravegherea lui să facă un lucru neobișnuit în mijlocul rutinei zilnice. De obicei medicii, studenții și stagiarii lucrează pe cadavre în subsolul spitalului. (Cadavrele erau și încă sunt folosite pentru practică și pentru cercetare). După aceea ar trebui să-și continue activitatea cu pacienții (vii). Nebunul doctor Ignazz Philipp Semmelweis le-a cerut studenților și stagiarilor lui să facă ceva foarte neobișnuit și care nu avea niciun sens, chiar după terminarea practicii pe cadavre, chiar înainte de a începe atribuțiile cu pacienții. Le-a cerut să se spele pe mâini (cu o soluție de var clorurat). Studenții și stagiarii au fost surprinși de cererea neobișnuită. Nu puteau înțelege de ce doctorul Semmelweis le-ar cere să facă asta, atâta timp cât nu avea absolut niciun sens. (Nu uita, suntem în anul 1849). Câțiva dintre stagiari s-au plâns conducerii spitalului și a început o investigație pentru că doctorul cel nebun crease un nou protocol și stabilise noi reguli fără aprobarea managementului.

Doctorul Semmelweis le-a spus celor din consiliul de administrație a spitalului că a observat că atunci când se spală pe mâini înainte de a atinge femeile din maternitate numărul femeilor care făceau febra nașterii scădea spectaculos de la 30% la aproximativ 1%. A spus că le-a cerut studenților și stagiarilor să facă la fel și că regula spălării pe mâini înainte de a lucra cu pacienții ar trebui să fie introdusă în întreg spitalul.

Consiliul de administrație n-a fost foarte fericit cu această sugestie îndrăzneață și i-a cerut doctorului Semmelweis să ofere o explicație. Doctorul a putut să spună doar că particulele de cadavru de pe mâinile medicilor vor cauza otrăvirea sângelui femeilor aflate în maternitate. Asta nu avea niciun sens pentru medicii din managementul spitalului, atâta timp cât prin însăși natura muncii lor nu avea cum să aibă mâinile murdare așa cum aveau muncitorii din fabrici sau fermierii. Ei erau adevărați gentlemeni. Cum puteau ei să fie cauza unei boli care se datora influențelor cosmice? Cu siguranță doctorul Semmelweis nu era în toate mințile.

Hai să lăsăm un pic Viena jumătății veacului nouăsprezece și să revenim în zilele noastre.

Pentru tine nu are niciun sens faptul că pentru medicii din consiliul de administrație al spitalului nu avea niciun sens să se spele pe mâini înainte de a lucra cu pacienții (vii). Asta pentru că tu știi că există bacterii. Ai noțiunile de bacterie și de micro-biologie. Medicii din acele zile nu aveau aceste noțiuni. Pentru ei lucrurile astea pur și simplu nu existau și, normal că dacă nu existau nu puteau să cauzeze febra nașterii sau orice altă boală.

Asta era adevărat și pentru doctorul Ignaz Philipp Semmelweis. Nu avea nicio noțiune de bacterie sau micro-biologie; a folosit termenul de particule de cadavru. 1849 era cu douăzeci de ani înainte de recunoașterea muncii în microbiologie a lui Louis Pasteur și aplicabilitatea ei în medicină. Medicii din consiliul de administrație din Spitalul Viena acționau la maximul cunoștințelor lor. Îi poți învinovăți pentru că nu știau ceva ce nu era cunoscut de nimeni? Pentru ei, efectiv nu avea niciun sens să se spele pe mâini atâta timp cât ei nu știau că există bacterii (pe mâinile lor). Singura explicație rezonabilă a fost că Ignaz Philipp Semmelweis a luat-o razna.

Fetita care are grija de maseluta

În fapt, Ignaz Philipp Semmelweis a fost concediat din spital și imediat a fost internat într-un azil de boli mentale unde, paisprezece zile mai târziu a fost omorât în bătaie de gardieni. Ignaz Philipp Semmelweis a murit fiind considerat nebun, cu rușine în locul gloriei. Abia la douăzeci de ani după moartea lui munca sa a primit recunoașterea meritată.

Programari online Stomatologie Sibiu

Mai devreme am spus că medicii din consiliul de administrație al spitalului din Viena nu pot fi învinovățiți pentru că nu știau ceva ce acum e știut de toată lumea. Lucrul pentru care pot fi învinovățiți este altul: să nu știe că există lucruri de care nu știu. Ei pot fi învinovățiți pentru că au ținut cu dinții de convingerile lor și pentru că au crezut prea mult în explicații mistice. Ei pot fi învinovățiți pentru că nu au acceptat că nu știau totul, că n-au acceptat că pot greși sau că pur și simplu susțin o opinie incorectă. Ei pot fi învinovățiți pentru că Ignaz Philipp Semmelweis a murit în dizgrație, dar cel mai important lucru pentru care pot fi învinovățiți este numărul de femei care au murit de febra nașterii în perioada dintre respingerea propunerii lui Semmelweis și momentul în care a fost acceptat că spălarea mâinilor înainte de a lucra cu pacienți are sens.

Povestea lui Ignaz Philipp Semmelweis e una tristă și amară. Povestea lui ne spune că ar trebui să știm că sunt multe lucruri pe care nu le știm. Povestea lui ne spune că lucrurile despre care credem că nu au sens, de fapt, au tot sensul din lume odată ce adaugi o bucățică de informații (care lipsesc acum).” (Extras din cartea ”It makes (NO) sense” – Nick Naumof, carte pe care o recomand călduros).

Author: Alina Ileana

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *