Acatistul Sfantului Antonie cel Mare- Pentru duhuri rele

Acatistul Sfantului Antonie cel Mare- Ii păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji

Acatistul Sfantului Antonie cel Mare se foloseste pentru paza impotriva primejdiei si a vrajilor. Sfantul Antonie cel Mare este „parintele monahilor”, el fiind cel mai popular ascet si considerat a fi incepatorul vietii calugaresti. Este considerat intemeitorul monahismului, alaturi de Sfantul Pahomie cel Mare. Praznuirea acestui Sfant se face in data de 17 Ianuarie de catre toate traditiile crestine.

Acatistul Sfantului Antonie cel Mare- Ii păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji

Sfantul s-a nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, el fiind fiul unor tarani crestini instariti. Aici a invatat acesta sa practice credinta, el mergand des la biserica. Imediat dupa ce parintii sai au murit, el avand in acel moment 20 de ani, intrebandu-se pe ce cale sa mearga, el a ales calea cuvantului Evangheliei. Antonie a luat acest cuvant si a impartit averea sa saracilor. A dat-o pe sora sa in grija unor comunitati de fecioare si a luat decizia de a se retrage in singuratate.

A inceput sa vietuiasca intr-o coliba la marginea satului natal, sub ascultarea unui ascet din regiuine, mai varstnic, dar si mai experimentat. S-a mutat apoi intr-un mormant idolesc parasit. La 35 de ani se asaza intr-o fortareata parasita, aceasta fiind situata pe marginea dreapta a Nilului. Ucenicii lui il obliga insa sa paraseasca acel loc de asceza din cauza atacurilor diabolice care l-au lasat aproape mort. Devine calugarul spiritual al unui mare numar de calugarii din „coloniile monastice” din desertul Egiptului. Cele mai vestite colonii era Nitria si Schit. In jurul anului 310, face o calatorie in Alexandria, dorind sa-i imbarbateze pe crestinii prigoniti de stapanirea romana din timpul persecutiei lui Maximin. In anul 312 se instaleaza departe, in desert, in apropiere la malul Marii Rosii. Aici se gaseste si azi manastirea care ii poarta numele.

mai multe acatiste

Author: crestinortodox

Hi! Imi place sa scriu despre diverse teme de interes mai mic sau mai mare. Sper ca te ajut mult prin ceea ce am scris aici si iti va face placere sa citesti informatiile de pe blog.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *