Acatiste

Ce sunt acatistele?

Acatistele sunt rugaciuni catre sfinti care mijlocesc catre Domnul nostru. Se pot rosti oricand si oriunde daca nu avem timp sa ne retragem intr-un loc sacru. Primul acatist este cel al bunei vestiri. Acatistele se rostesc in picioare sau in genunchi. Este bine ca atunci cand rostim un acatist sa avem in fata icoana sfantului. Am impartit lista noastra de acatiste astfel:

Acatistele sfintilor

Acatistele sfintelor

Alte acatiste ajutatoare

In cele ce urmeaza va vom reda printr-un video insemnatatea acatistelor. Se spune ca lucrurile care te inconjoara lucruri negative acestea vor reda energie negativa iar daca sunteti inconjurati de lucruri pozitive acestea vor inspira evnergie pozitiva. Astfel e bine sa aveti in jurul vostru icoana unui sfant o candela sau o cruce tocmai pentru a reflecta energie pozitiva.

Fiecare sfant reflecta o energie mai mare pentru anumite dorinte astfel prin rugaciune acatistului catre un anume sfant putem cere sanatate, casatorie , indepartarea farmecelor sau multe altele. Noi am alcatuit o astfel de lista pentru anumite dorinte puctand acatistele sfintilor.

ACATISTELE

SUNT rugaciuni inchinate Sfintei Fecioare Maria, D-nului Isus, Sfintilor, Ingerului pazitor si Duhului Sfant.
aducând acestora laudă pentru viaţa lor minunată şi pentru minunile pe care le lucrează în viaţa credincioşilor. Pe lângă Acatistele închinate sfinţilor, avem şi Acatiste închinate Mântuitorului, Maicii Domnului, ingerului pazitorsi Duhului Sfant.
Acatistierul este Cartea bisericească în care sunt cuprinse unele acatiste, reprezentând imnuri de laudă și de preamărire a diferiților sfinți, având ca model acatistul Sfintei Fecioare (sau al Bunei-Vestiri).


STRUCTURA – STANDARD A UNUI ACATIST.

Acatistul este un text imnografic cu structură fixă. În arhitectura acestuia delimităm obligatoriu (13 condace, 12 icoase) și blocul facultativ (troparul și rugăciunea), centrul și periferia acatistului, precum și
elementele paratextuale (titlul acatistului, subtitlul, informații de ordin pragmatic, titlul strofelor, indicații tipiconale).
Majoritatea acatistelor respectă această structură-standard, care are 8 condace și 7 icoase. Nucleul acatistului este format din 25 de strofe, condace și icoase, dispuse succesiv C1, I1,C2, I2…C13.


Condacul.

În cazul acatistelor, cu excepția Condacului 1 cu rol introductiv, se regăsesc 12 condace – strofe scurte, prin care se rezumă conținutul celor 12 icoase. Structural, condacul poate fi segmentat în trei părți: nucleul narativ, zona intermediară, partea finală (standard)- aliluia!


Icosul.

Icoasele sunt strofele de dimensiuni mai mari, în număr de 12,din ansamblul strofic total al imnului acatist. Inițial, în tradiția grecească toate strofele se numeau icoase. Icosul dezvăluie mai amplu sărbătoarea, în timp ce condacul are funcția de a rezuma. Există similitudini între icos și condac, astfel icosul, de asemenea, este format din nucleu narativ și partea finală – refren, doar că între acestea este integrat un ansamblu de stihuri, totodată vom diferenția și zona intermediară între nucleul narativ și stihuri. Funcțional, primul Icos se deosebește de celelalte, dat fiind faptul că se repetă după Condacul al 13-lea.

Author: admin

Sunt fotograf, am absolvit un liceu mate-info iar proiectul de atestat de informatica a fost realizarea de site. Ulterior am lucrat ca si fotoreporter, mergant si la facultatea de geografie. In final am absolvit un master de fotografie in cadrul universitatii de arta si design UAD Cluj-Napoca. Am ca hobby drumetiile montane, plimbarile cu bicicleta .

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *